Društvo Razno Vesti

Od Vladimirovca do Alibunara u nizu 24 vetrenjače

Na svečanosti povodom završetka izgradnje četiri vetroturbine vetroparka“ Mali bunar“ bila je evropska elita koja se bave izgradnjom vetrogeneratora širom Evrope i predstavnici Vlade Srbije.

I nakon toga, mesec dana kasnije već u vetrogeneratori su počeli sa prizvodnjom električne energije.

Vitke vetrenjače su se lepo uklopile u panoramu obronaka Deliblatske peščare, danju sa vrhova vetrenjača treperavo žmiga belo svetlo, a noću je crveno. Vozači ga vide već od Banatskog Novog Sela i služi im kao putokaz ka Alibunaru ili Pančevo iz pravca Vršca.

I kako su čelnici iz belgijske kompanije „Elisio“ obećali, već su krenuli radovi na izgradnji drugog vetroparka Alibunar od 24 vetrogeneratore i biće locirani u nizu od Vladimirovca prema Alibunaru. Lepo vreme ove zime omogućilo je izgradnju svih 24 temelja za vetrenjače i svih pristupnih puteva.

Iz ove kompanije stiglo je obaveštenje da se sada, uz završetak radova na temeljima i pristupnih puteva, krenulo i na prezentaciju projekta ovog vetroparka na skupovima žitelja mesnih zajednica Alibunara i Vladimirovca.

Potparolka kompanije „Elisio“ Danijela Isailović kaže da je ovaj posao u razgovorima sa stanovništvom dva mesta važna karika u objašnjavanju ciljeva i dinamike izgradnje vetroparka, baš kako je i bilo u realizaciji projekta Malibunar. – Bez podrške građana teško bi realizovali ovako zamašan projekat od 24 vetroturbine.

Na ovim sastancima sve to podrobno objašnjava rukovodilac projekta Dušan Opačić. Objasnio im je da rad vetrogeneratora nema štetnih posledica po životnu sredinu, biljni i životinjski svet, poljoprivredne useve, a pristupni putevi će biti od velike koristi i za zemljoradnike u obradi zemlje. Nakon izgradnje temelja i puteva, u maju sledi transport delova za turbine iz Luke Pančevo, sve će se odvijati posebnim vozilima uz pomoć saobraćajne policije i to će trajati više dana,pa se mole građani da imaju razumevanja za ovo o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

– Verujem da ćemo uspeti da u planiranom roku podignemo i završimo izgradnju vetroparka Alibunar od 21 turbine instalisanog kapaciteta 42 mega vata.

Očekujem da će se ceo posao završi do kraja leta.

 

6,354 total views, 1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *