Društvo Region Vesti

Žene iz opštine Alibunar – TAMARA NIKA

Naša sugrađanka Tamara Nika (26. godina), diplomirani je ekonomista po struci i student je master studija na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Zemunu. Živi u tročlanoj porodici u Alibunaru. Trenutno radi kao pripravnik u opštinskoj upravi, u odeljenju za finansije.

Jedan od ciljeva ka kome teži je da u narednom periodu u opštini Alibunar oformi koordinacioni centar u okviru koga bi radila kao koordinator za romska pitanja. U toj ulozi bi bila zadužena za sva pitanja romske nacionalne manjine. Bavila bi se njihovim problemima koji se uglavnom tiču socijalne zaštite, zdravstva, obrazovanja, stanovanja, kao i pitanja diskriminacije koja se povremeno javljaju u pojedinim slučajevima.

U Alibunaru sam odrasla, provela čitav život i želim da ostanem ovde, jer volim ljude iz Alibunara i njihov mentalitet. Veliki razlog u odluci o mom ostanku u Alibunaru jeste i moja porodica za koju sam vezana i ne bih želela da se od njih odvojim. Ovde nikada nisam imala problem sa ljudima, prihvaćena sam. Moja porodica i ja radimo, tako da sasvim lepo od svog rada živimo u svojoj sredini.
Smatram da imamo apsolutnu podršku opštine Alibunar i predsednika Opštine Predraga Belića.

Drago mi je što ovde postoji materijalna podrška, kao i podrška u podizanju samopouzdanja kako bismo se mi, pripadnici romske nacionalnosti, lakše ostvarili na životnom planu. Ovakva podrška nas podstiče da učimo i usavršavamo svoje veštine.

Upravo je ovo razlog koji je Tamaru osnažio i u odluci da se okrene radu sa pripadnicima romske nacionalnosti i koordinaciji između njih i ostalih institucija koje bi mogle da im pomognu u poboljšanju njihove pozicije.

Romi su uglavnom neobrazovani i potrebna im je pomoć i podrška. Često nailaze na nerazumevanje i baš zato mislim da bih ja, kao koordinator za romska pitanja, uspela da postignem mnogo, jer dobro razumem probleme svojih ljudi. Mislim da je koren problema samo obrazovanje Roma.

Neophodno je motivisati roditelje i decu da se školuju, a takođe je potrebno i finansijski pomagati talentovane mlade Rome u vidu nekog oblika stipendija, besplatnih udžbenika…
Znam da je već dosta urađeno i moram reći da opština Alibunar već obezbeđuje besplatne knjige za decu, kao i besplatan prevoz za učenike osnovnih, srednjih škola i fakulteta. Međutim, ima tu još dosta stvari koje bi život Roma učinile boljim, a na kojim možemo da radimo u narednom periodu. Tu su brojni projekti koje sprovodi vlada u Pokrajini, instiucije Evropske Unije i sama država Srbija, za koje sam sigurna da mogu biti od koristi mojim sunarodnicima, a uz moju skromnu pomoć i podršku naše opštine.
Tamara Nika 1600x1200

4,957 total views, 4 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *