Društvo Region Vesti

Kivi uspeva i u Banatskom Karlovcu – Egzotično voće isplativo i lako za održavanje

Dragiša Vesković iz Banatskog Karlovca pre osam godina je u svom dvorištu posadio prve sadnice kivija. Sada će obrati više od sto kilograma tog izuzetno zdravog voća, a u poslu mu pomaže i unuk Nikola.
Kivi se uzgaja uglavnom u primorskim mestima zbog blage klime, jer je veoma osetljiv i zato je čudno što je dobro rodio u dvorištu Dragiše Veskovića u Banatskom Karlovcu, mestu koje je poznato po niskim temperaturama zimi, i po jakoj košavi tokom čitave godine.
– Ovaj kivi je dokazao da može da izdrži i minus 30 stepeni. Ovde je zimus izmereno i minus 23 i 25, evo ništa mu nije falilo, važno je samo da se u proleće lepo oreže – kaže Dragiša Vesković, uzgajivač kivija.
Pune ruke posla sad ima Dragišin unuk Nikola koji je zadužen za berbu i on će za nekoliko dana obrati više od 100 kilograma kivija.
– Ima nekih koji su tvrđi, ali nije teško, lako se bere. Ove godine ih ima baš dosta – kaže unuk Nikola.
Kivi je lak za održavanje i ne iziskuje skoro nikakve troškove, a veoma je koristan, jer sadrži dvostruko više vitamina C od limuna i pomorandže.
– Jako je isplativ, ne prska se, nije potrebno đubrenje i čak ga nisam mnogo ni zalivao, a bila je sušna godina – kaže Dragiša koji ima još jedan neobičan hobi.
Naime, u Deliblatskoj peščari počeo je da gaji kikiriki.

4,461 total views, 1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *