Društvo Kultura Region Vesti

NAJVEĆI FILMSKI STUDIO NA OTVORENOM: Čuveni filmski hitovi nastajali su u DELIBLATSKOJ PEŠČARI (FOTO)

Zbog netaknute prirode i nepreglednog prostranstva, pokonici filma ex Jugoslavije sa pravom su Deliblatsku Peščaru stavili u krupnom filmskom planu. Za nju su tvrdili da je izuzetan filmski grad pod otvorenim nebom, a kako i nebi kada su tu snimljeni brojni domaći i svetski kultni filmovi, a mesta na obodu Pešare upravo po njima postala su poznata širom sveta.

mongol4

Najviše filmova je snimljeno za vreme stare Jugoslavije, kada su Deliblatsku Peščaru popularnu evropsku Saharu za svoja filmska ostvarenja koristili najpoznatiji svetski reditelji dugometražnog i kratkometražnog filma. Od najvećih ostvarenja svetskog filma ovde su snimljeni „ Džingis-kan „, koprodukcija – britansko-američkog-zapadnonemačkog i jugoslovenskog filma, „Lafaet“ – jugoslovensko francuska koprodukcija, potom naši najpoznatiji domaći filmovi „Biće skoro propast sveta“, „Skupljači perija“, „Život na selu“ , „Ko to tamo peva“,“Boj na kosovu, „Sveti Đorđe ubiva aždahu“,“Dolap“, „Belo odelo“„Tineretea franta „ ,“Svi razbojnici iz Banata“ i drugi.

566cdea2-e572-4395-8d14-548ec6d62fba

Najveći filmski poduhvat koji je Deliblatsku Peščaru i njena sela stavio pod svetlo reflektora je međunarodna filmska koprodukcija istoriskog filma „Džingis-kan“ na čijoj je produkciji kod nas radila „Avala Film „ iz Beograda. Reč je istorijskom filmu snimljenom 1965. godine i govori o utemeljivaču najvećeg kopnenog carstva i mongolske države Džingis-kanu rođen u blizini Bajkala u Mongoliji 1162-1227 godine.

Glavni junak ovog filma je kultna ličnost , najveći i najstrašniji vojskovođa, ratnik i vladar sveta Džingis-kan. Kao sin poglavice malog mongolskog plemena Tamurdžin, titulu je nasledio u trinaestoj godini života nakon što su mu pripadnici jednog neprijateljskog plemena otrovali oca. U ovom filmu Esugel Kan i njegov devetogodišnji sin Temudžin jašu stepom prema plemenu Merkita , Esugel želi da sklopi mir s Merkitima tako što će oženiti sina s jednom njihovom pripadnicom.

Za snimanje ovog filma angažovan je veliki broj statista i konjanika iz Vladimirovca sela na obodu Deliblatske Peščare . Tu su boravili najpoznatija imena svetskog filma, režiseri, scenogfrafi i glumci. Značajan deo posla na snimanju kod nas imala je produkcijska kuća „Avala Film“ a filmska ekipa bila je smeštena u hotelu „Metropol“ u Beogradu i u Vladimirovcu.

dzingis-kan

Iz radnog naloga koordinatora filma Ganeta Markovića broj 42 od 22.Avgusta 1964 godine stoji da se snimanje filma odvija na valovitim dinama Deliblatske peščare i da je za njegove sekvence angažovano 250 konjanika od toga 125 njih predstavljalo je persijance a 125 pripadnike plemena Markita. Iz drugog naloga Franka Vinterstena vidimo angažovanje rekvizita, garderobe i drugih detalja vezani za realizaciju ovog filmskog poduhvata . Vredni žitelji Vladimirovca u to vreme konje su koristili kao zapregu uglavnom za poljoprivredne radove ali i za snimanje filmova. Meštani su za dnevnicu bili angažovani kao glumci naturščici i hrabri jahači kao i mnogo vekova pre njih veliki Džingis-kan prošavši kroz velika vrata naroda neustrašivo jahao stepom i bio strah i trepet tog vremena.

vladimirovac

Izvor Južni Banat

2,462 total views, 1 views today

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *